De wandschildering van Maria Hubrecht

Voor de binnendecoratie kreeg Maria Hubrecht (1865-1950) opdracht om een wandbeschildering te maken in de hal. Het resultaat is een serie van schilderingen op ca 65 mē doek, bevestigd op een lattenraam. Afgebeeld zijn de geologische tijdperken van het Cambrium tot het Krijt.

<<< Links op deze pagina is het originele bordje afgebeeld zoals dat bij de schilderingen in de hal hangt. Wanneer U op een tijdvak klikt, gaat U naar de betreffende wandschildering.

De educatieve waarde van de voorstelling speelt een belangrijke rol. Maria Hubrecht was al 60 jaar toen zij aan dit project begon en werkte er een paar jaar aan. Zij wilde met haar beelden een aanvulling geven op de droge tabellen van het vak Natuurlijke Historie. Daartoe liet ze zich voorlichten door wetenschappers uit heel Europa over de juistheid van haar voorstellingen en reisde musea en instituten af om fossielen en skeletten te bestuderen.

Behalve in de wandschilderingen heeft Hubrecht haar bevindingen vastgelegd in het boek Verdwenen Werelden uit 1944. De afbeeldingen in het boek zijn zeer vergelijkbaar met de wandschilderingen. De doeken doen denken aan gobelins, vooral door de decoratieve randen waarmee de verschillende tijdperken afgebakend worden. In deze randen zien we gestileerde planten- en dierenvormen terug.